Sunt Adriana Zaharia, autor de biografii istorice

În urmă cu aproape 20 de ani, mai exact în februarie 2004 am pășit în redacția ziarului Informația Zilei din Satu Mare unde m-am angajat pe un post de corector, cu jumătate de normă. Din salariul de profesor debutant de istorie nu reușeam nicicum să mă întrețin. Dimineața mergeam la școală într-o localitate de lângă Satu Mare iar seara, până noaptea târziu, mergeam la ziar. La finalizarea anului școlar, în vacanță am început să scriu pentru săptămânalul Informația de Duminică articole pe teme de istorie. Îmi amintesc și acum cu nostalgie primele interviuri cu foști deținuți politici, mai trăiau câțiva, iar poveștile lor erau fascinante.

Am rămas în redacție definitiv unde mi-am găsit locul chiar dacă nu mi-a fost deloc ușor, dar am muncit mult. Repede am fost cooptată, în calitate de specialist, în diverse proiecte culturale de anvergură. Refacerea expozițiilor istorice la Castelul Károly din Carei, de la Casele Memoriale dr. Vasile Lucaciu din Apa și Ady Andre din Căuaș, sunt doar câteva exemple. Evident am lucrat într-o echipă complexă, fiecare pe domeniul său.

În anul 2014 am făcut parte, ca documentaristă, din echipa de proiect care a reabilitat Casa Memorială dr. Vasile Lucaciu din localitatea Apa și am descoperit în arhive o serie de documente inedite, din perioada „Misiunii Patriotice” din Statele Unite ale Americii: anii 1917-1918.

Dr. Vasile Lucaciu a rămas cunoscut în istorie ca luptător pentru drepturile românilor din Transilvania în perioada Monarhiei Austro-Ungare. Așa am ajuns să-i cercetez în amănunt viața și activitatea și să mă înscriu la doctorat.

VEGHEZ FOCUL NESTINS AL ISTORIEI CA O VESTALĂ ROMANĂ

 

Pasionată de istorie de când mă știu, îmi place să cred despre mine că veghez focul nestins al istoriei ca o vestală romană de unde, din când în când, mai trezesc la viață câte un personaj uitat sau lăsat de prea mult timp în adormire.

Pe lângă numeroasele articole istorice publicate în săptămânalul cultural Informația de Duminică, în volume colective și în publicația de specialitate Caiete de antropologie istorică, am scris două biografii istorice:

Constantin Lucaciu – o figură istorică necunoscută, Satu Mare: Editura Solstițiu; Cluj-Napoca: Editura Școala Ardeleană, 2021.

Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), activitatea culturală și politică, Satu Mare: Editura Solstițiu, 2023.

Ambele volume au fost bine primite de critica de specialitate, am avut cronici semnate în revistele culturale Poesis, Expres Cultural și Convorbiri literare.

FORMARE PROFESIONALA

După absolvirea Colegiului Național Ioan Slavici din Satu Mare, specializarea engleză-franceză, promoția 1997, am avut următorul parcurs profesional:

Diploma de Licenta in Teologie-Istorie

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca Facultatea de Teologie Greco-Catolică departamentul Oradea, promoția 2002.

Diploma de Masterat in Mass Media si Relatii Publice

Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării, promoția 2009.

Titlul de „Doctor in Istorie”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, iulie 2022.